fbpx

Het Tropenmuseum in Amsterdam

Op de Linnaeusstraat 2, aan de rand van het centrum van Amsterdam, vind je het Tropenmuseum. Een echte aanrader voor een uitstapje in onze hoofdstad. Kom je met de auto naar Amsterdam? Dan parkeer je voordelig de hele dag in Parking Centrum Oosterdok.

De geschiedenis van het tropenmuseum

Het Tropenmuseum, gevestigd in een prachtig historisch pand, heeft zich volledig verdiept in wereldculturen en diversiteit van de wereld. Het museum heeft een rijke geschiedenis en werd al in 1864 opgezet als Koloniaal Museum.

Het Tropenmuseum is, samen met Museum Volkenkunde en het Afrika Museum, onderdeel van het NMVW (het Nationaal Museum van Wereldculturen). Het NMVW en het Wereldmuseum Rotterdam werken nauw met elkaar samen en hebben een gezamenlijke collectie van ongeveer een miljoen museumstukken in de vorm van documenten, fotografie en voorwerpen.

Tentoonstellingen in het Tropenmuseum

In het Tropenmuseum zijn er veel tentoonstellingen te bezichtigen. Zo zijn er vaste tentoonstellingen, maar ook een aantal tijdelijke. Twee bijzondere tentoonstellingen die je nu kunt bezoeken zijn: ‘Cool Japan’ en ‘Verlangen naar Mekka’.

Cool Japan

T/m 1 september 2019 bezoek je de tentoonstelling ‘Cool Japan’. Deze tentoonstelling staat helemaal in het teken van de wereldwijde fascinatie voor Japan. Denk bijvoorbeeld aan Hello Kitty, Japanse horror, samoerai en andere Japanse culturele en traditionele iconen. Wat Japan zo fascinerend maakt, is de diversiteit in cultuur en traditie.

Wanneer je aan Japan denkt, denk je vast aan allerlei dingen, zoals de gruwelijkste horrorverhalen van bloeddorstige monsters en demonen, of de Kawaii, de cultuur van de schattigheid. In de tentoonstelling ontdek je waar de wereldwijde fascinatie voor Japan vandaan komt. Je leert alles over robots, Japanse strijders en ninja’s, games, manga, anime, demonen en nog veel meer. Bij de tentoonstelling is er ook een Japanse arcade nagebouwd, waar je kunt spelen op bijzondere spelmachines uit Japan.

Verlangen naar Mekka

T/m 12 januari 2020 bezoek je de tentoonstelling ‘Verlangen naar Mekka‘ in het Tropenmuseum. Deze tentoonstelling neemt je mee in de verhalen van de Nederlandse pelgrims op bedevaart naar Mekka. Waarom reizen er elk jaar eigenlijk miljoenen moslims naar Mekka? En wat is er nu anders dan vroeger tijdens zo’n bedevaart? In de tentoonstelling leer je meer over de geschiedenis van de Islam en ontdek je waarom Mekka de heiligste plek is voor dit geloof. Ook krijg je als bezoeker zelf de kans om jouw bedevaart verhaal te delen.

Activiteiten in en rondom het Tropenmuseum

Buiten de tentoonstellingen om zijn er ook andere leuke activiteiten in en rondom het Tropenmuseum. Zo is er je bijvoorbeeld een Cacao Fietstour, samengesteld door het Tropenmuseum en Tony Chocolonely. Of bezoek de creatieve workshop ‘Maak je eigen Japanse Koi Karper’. Kortom: er is genoeg te doen en te zien bij het Tropenmuseum!

Bekijk hier alle activiteiten of ontdek welke tentoonstellingen je nog meer kunt bezoeken.

Openingstijden en prijzen Tropenmuseum

Het Tropenmuseum is geopend van dinsdag t/m zondag van 10.00 uur tot 17.00 uur. Bekijk hier alle openingstijden en uitzonderingen. Een regulier ticket voor het Tropenmuseum kost €16,-. Ben je jonger dan 18? Dan betaal je slechts €8,-. Kijk op de website voor meer prijzen en kortingen.

Gratis toegang tot pop-up museum Mijn Ritueel

Op een klein stukje lopen van het Tropenmuseum, op de Eerste Van Swindenstraat, vind je een pop-up van het Tropenmuseum. Het pop-up museum ‘Mijn Ritueel’ gaat over verschillende culturele rituelen. Je kunt tijdens ‘Mijn Ritueel’ jouw eigen rituelen delen rondom verschillende (feest)dagen. Daarnaast lees je de rituelen van andere bezoekers met diverse culturen.

Openingstijden ‘Mijn Ritueel’

‘Mijn Ritueel’ is te bezoeken tot en met 30 november 2019. Het pop-up museum is geopend op woensdag, vrijdag en zaterdag van 10.00 uur tot 18.00 uur. Toegang tot het Tropenmuseum kost normaal €16,- voor een regulier ticket, maar ben je een buurtbewoner? Dan kan je, als je jouw ritueel deelt, een vrijkaart ontvangen voor het Tropenmuseum.

Parkeren bij het Tropenmuseum

Kom je met de auto naar het Tropenmuseum? Dan parkeer je voordelig je auto de hele dag bij Parking Centrum Oosterdok. De parking ligt op een stukje lopen van het museum, maar combineer je het met een dagje shoppen, dan loop je er zo naartoe. Je kunt ook de metro of de tram pakken, die vertrekken naast de parking voor Amsterdam Centraal.

Bij Parking Centrum Oosterdok parkeer je in het centrum van Amsterdam voor een goedkoop tarief van € 25 (wanneer je 6 uur tot 24 uur lang parkeert). Zo kun je lekker een dagje naar het museum, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het hoge uurtarief voor parkeren in Amsterdam. Parkeer je langer dan 24 uur? Dan begint de teller opnieuw en betaal je het uurtarief tot 6 uur parkeren.