fbpx

Pride 2019 Amsterdam

27 juli t/m 4 augustus 2019 kan je in Amsterdam weer meefeesten met de Pride 2019 in Amsterdam. Het jaarlijkse evenement is onmisbaar geworden in Nederland en trekt jaarlijks meer dan 100.000 bezoekers. Kom je van buiten Amsterdam met de auto naar Gaypride 2019? Parkeer dan voordelig, vlakbij de grachten, bij Parking Centrum Oosterdok.

Geschiedenis Gaypride

De eerste Pride Parade ter wereld vond plaats in New York. De parade werd georganiseerd ter nagedachtenis aan de Stone-Wall rellen. Zeven jaar na de rellen kwamen er ook in Nederland grote demonstraties die georganiseerd werden door de Internationale Lesbische Alliantie. In die tijd was de Gaypride nog niet zoals we het nu kennen. Het jaarlijkse evenement, dat begon in 1979, heette toen nog Roze Zaterdag. Inmiddels staat Pride in het teken van het vieren van diversiteit en de promotie van Amsterdam als homo-uitgaansstad.

Pride 2019: het festival

Tijdens Pride Amsterdam wordt er gevierd dat je mag en kan zijn wie je bent. Het maakt niet uit wat je (seksuele) voorkeuren zijn, iedereen is even belangrijk. De LHBT-community (Lesbisch, Homo, Biseksueel en Transgender) staat tijdens dit evenement in de spotlight en kan hier hun trots laten zien. Het evenement symboliseert tolerantie, vrijheid en acceptatie van de LHBT’ers.

Activiteiten tijdens de Gaypride 2019

Het feest duurt in totaal negen dagen. Tijdens Pride 2019 bezoek je verschillende optredens, feesten, filmfestivals, sportevenementen en andere culturele bezienswaardigheden.

Pride Walk

Op 27 juli, van 11:00 – 13:30 uur, kan je bij het Homomonument, op de Westermarkt, luisteren naar sprekers en diverse artiesten. Wanneer de optredens zijn afgelopen loopt heel de stoet met vlaggen en spandoeken, via de Dam, naar het Vondelpark.

Youth Pride Park en Walk

Op dezelfde dag als de Pride Walk is er ook een speciale wandeling georganiseerd voor jongeren. Deze Youth Pride Walk start om 11:30 uur in de Westerkerk. Wanneer de wandeling voorbij is kan je direct doorlopen naar het Vondelpark, wat vanaf 13:00 uur tot 18:00 uur speciaal ingericht is met leuke evenementen voor jongeren.

Canal Pride

Het absolute hoogtepunt tijdens deze negen dagen is toch wel de Canal Pride, de wereldberoemde stoet boten in de grachten van Amsterdam. Tijdens de Canal Pride maken 80 boten een tocht van zes km door het water. De boten zijn versierd met vlaggen, regenbogen en heel veel juichende mensen. De optocht start om 13.30 uur vlakbij het Westerdok. Na twee uur varen eindigt de optocht bij Oosterdok (om de hoek van Parking Centrum).

Tijdens Pridezijn er natuurlijk nog veel meer dingen te zien en te beleven.Bekijk hier het hele programma.

Parkeren tijdens Gaypride

Naast Oosterdok en op loopafstand van de Amsterdamse grachten waar je de Canal Pride vindt, ligt Parking Centrum Oosterdok. Je parkeert ook tijdens Pride voordelig de hele dag in de parking voor € 20. Parking Centrum Oosterdok is de grootste en goedkoopste parking van de binnenstad. Met ruim 1.300 parkeerplekken is er altijd wel een parkeerplaats te vinden.