fbpx

Parkeer in de buurt van het IDFA

Van 17 november tot en met 28 november vindt het IDFA (International Documentary Film Festival) plaats, dit jaar is dat weer fysiek. Ontdek de meest uiteenlopende documentaires tijdens dit festival en parkeer in de buurt bij Parking Centrum Oosterdok. Reserveer je parkeerplek van tevoren en betaal vanaf € 5,- per dag.

IDFA filmselectie

In totaal draaien er 264 documentaires op IDFA, waarvan ongeveer de helft de première heeft in Amsterdam. Het is een goede afspiegeling van de documentairewereld, die continu in beweging is. Van nieuwe kunstvormen tot gevestigde filmische tradities. Daarnaast zijn uit het complete programma die tijdens het festival in 28 filmtheaters door heel het land te zien zijn. De films die zullen worden vertoond zijn:

Bigger than us

Overal ter wereld vragen jongeren aandacht voor schijnbaar uiteenlopende problemen: klimaatontwrichting, inperking van de persvrijheid, sociale onrechtvaardigheid, voedselonzekerheid, mensenrechtenschendingen of een gebrek aan toegang tot onderwijs. Allemaal geloven ze dat het anders kan en moet, en dat zij het verschil kunnen maken. Zoals Melati, die er als kind met haar zusje voor zorgde dat de verkoop van plastic zakjes en wegwerpverpakkingen op Bali werd verboden.

Cow

Ze is nog maar net bevallen, de koe Luma. De vruchtzak bungelt nog leeg tussen haar poten. Maar hop, daar gaat ze alweer de melkmachine in. Ondertussen geeft de boer haar jonge kalf, buiten haar zicht, melk uit een fles.

Net als Victor Kossakovsky’s varkensdocumentaire Gunda (2020) maakt Cow statements zonder statements te maken. Andrea Arnold, als fictieregisseur bekend van o.a. American Honey (2016), registreert eenvoudigweg in haar eerste documentaire. Ze toont het leven van de melkkoe, dat een aaneenschakeling is van inseminatie, baren, gemolken worden, enzovoorts. De camera zit haar zo dicht op de koeienhuid dat Luma de cameravrouw af en toe ondersteboven loopt.

Four Journeys

Intens persoonlijke film over de destructieve invloed van de in 1979 ingevoerde eenkindpolitiek op een Chinese familie. Filmmaker Louis Hothothot (Louis Yi Liu) werd in 1986 geboren als illegaal tweede kind. Als straf kregen zijn ouders een boete van drie keer het jaarsalaris (!) van zijn vader, die ook zijn verdere carrière getorpedeerd zag worden.

Mr. Bachmann and his class

Maandenlang zat de kleine crew van Maria Speth als een vlieg op de muur in klas 6B, de klas van Dieter Bachmann, leraar aan de Gerhard Büchnerschool in het Duitse Stadtallendorf. Uit honderden uren aan opnamen monteerde ze een monumentaal portret van een rasopvoeder aan het werk. Met eindeloos veel geduld en humor leert Herr Bachmann zijn 12- tot 14-jarige leerlingen hoe je het leven met elkaar leeft. En daar hoort muziek bij, veel muziek, en af en toe een beetje jongleren. En als je moe bent, ga dan maar even op de bank liggen.

Turn Your Body To The Sun

Het ongelooflijke verhaal van een Sovjetsoldaat van Tataarse afkomst die in de Tweede Wereldoorlog gevangen werd genomen door de Nazi’s. Nu probeert zijn dochter Sana, via zijn dagboeken en verschillende persoonlijke en openbare archieven en registers, het spoor van haar zwijgende vader terug te volgen, om te begrijpen wat hem maakte tot de man die zij als kind kende.

Locaties en tickets

Bestel jouw kaarten voor het festival hier. Het IDFA vindt plaats op verschillende locaties:

 

Live Talks en specials

Een belangrijk onderdeel van het IDFA zijn ook de gesprekken met filmmakers, dit vormt het hart van het festival.  Naast een groot aantal Q&A’s presenteert IDFA een uitgebreid Talks programma, bestaande uit Film Talks, Filmmaker Talks en IDFA Dialogues. Éen van de hoofdgasten is filmmaker Hito Steyerl, in een uitgebreid gesprek wordt gesproken over haar eigen werk en haar favoriete films. Bekijk hier ook de andere specials die te zien zijn.

Parkeren bij Parking Centrum Oosterdok

Kom jij naar Amsterdam voor het IDFA? Parkeer veilig en goedkoop in de buurt bij Parking Centrum Oosterdok, dat naast het Centraal Station ligt. Vanaf de parking ben je snel bij verschillende locaties op het festival. Je betaalt vanaf € 5,- per dag als je op tijd reserveert.